30 miliona evra za poboljšanje stanja u školama

Bez autora
Apr 26 2012

U Srbiji postoji približno 2.400 obrazovnih objekata od kojih je više od 500 starije od 100 godina, što zahteva kontinuirano ulaganje u obrazovanje i poboljšanje uslova u kojima deca uče. Dogradnja Osnovne škole “Svetozar Marković Toza” u Novom Sadu, finansirana je u okviru prve faze Programa “Modernizacija škola” sredstvima iz zajma Evropske investicione banke (EIB), a izradu projekta i infrastrukturne uslove za dogradnju obezbedio je Grad Novi Sad. Preostalih 30 miliona evra, koje u Srbiju ulaže EIB, biće iskorišćeno za poboljšanje stanja u školama. Danas ističe javni poziv školama da se prijave za sanaciju, a komisije će doneti odluke o tome šta je potrebno uraditi u svakoj konkretnoj školi. Negde će to biti sanacija krova, negde zamena prozora, sanitarija, podova ili nabavka opreme.

30 miliona evra za poboljšanje stanja u školamaMinistar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da u Srbiji postoji približno 2.400 obrazovnih objekata od kojih je više od 500 starije od 100 godina, što zahteva kontinuirano ulaganje u obrazovanje i poboljšanje uslova u kojima deca uče.

Obradović je tokom posete Osnovnoj školi “Svetozar Marković Toza” u Novom Sadu, čija je dogradnja finansirana u okviru prve faze Programa “Modernizacija škola” sredstvima iz zajma Evropske investicione banke (EIB), rekao da je izradu projekta i infrastrukturne uslove za dogradnju obezbedio Grad Novi Sad.

Obradović je naveo da će preostalih 30 miliona evra, koje u Srbiju ulaže EIB, biti iskorišćeno za poboljšanje stanja u školama.

Ministar je napomenuo da danas ističe javni poziv školama da se prijave za sanaciju, a komisije će doneti odluke o tome šta je potrebno uraditi u svakoj konkretnoj školi. Negde će to biti sanacija krova, negde zamena prozora, sanitarija, podova ili nabavka opreme.

U Osnovnoj školi “Svetozar Marković Toza” rešen je višegodišnji problem prokišnjavanja, pa ubuduće neće biti nastave u tri smene, jer je izgrađeno deset novih učionica naglasio je direktor ove škole Petar Narančić.

U ukupnu nadogradnju i opremanje novih 1.600 kvadratnih metara škole uloženo je približno milion i po evra, a finansijeri su Evropska investiciona banka i Grad Novi Sad.

Ministar Obradović je danas u Novom Sadu obišao i Osnovnu školu “Kosta Trifković” koja će, nakon završene dogradnje jednog krila, biti prva škola u Srbiji koja će od 1. septembra 2012. godine imati nastavu u jednoj smeni. U novom krilu ove škole izgrađeno je 14 novih učionica i biblioteka, a u ukupno dograđenih 1.300 kvadratnih metara uloženo je približno 560.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik